Afskedsgudstjeneste i bakspejlet

En afskedsgudstjeneste er noget, man langsomt indstiller sig på. For mig var det en stor oplevelse at lede gudstjenesten en sidste gang, men det var det jo kun i kraft af alle jer, der deltog. Ordene, bønnerne, nadveren, velsignelsen og helt i særklasse musikken var der naturligvis, men uden klangbunden af en levende og engageret menighed ville det være hult og tomt.

Erfaringen siger, at der normalt kommer en hel del til afskedsgudstjeneste. Det var vi også forberedt på. Men jeg var ikke indstillet på, at så mange, man har være i berøring med, på én og samme søndag kunne møde frem. Det rørte ved mit hjerte i kirkedøren at hilse på gamle konfirmander og deres forældre, naboer, nygifte, mennesker, man har mødtes med i sorg, kirkegængere, man har kendt en hel menneskealder, først som unge, nu ledsaget af en ægtefælle og måske et par børn.

Ved den efterfølgende reception synes jeg, menighedsrådet gik helt over sin breder med et flot traktement. Der blev skaffet plads ved at udnytte alle sognehusets kontorer og hjørner. Mange varmende ord med på vejen og et gavebord hinsides al fortjeneste.

T A K!

Niels Jørgen Kobbersmed